Sunday, December 4, 2011

Bento

Al een paar jaar maak ik de lunchtrommels van de jongens die overblijven op school in bentostijl. Dat heeft echt een hoop voordelen!
1. Ze vinden het leuk, altijd een verrassing wat het nu weer is
2. Het ziet er mooi uit
3. Ze eten zo gevarieerd
4. Ze eten zo ook gezonder, want het is echt zo dat het oog ook wat wil!
Door deze broodtrommels krijgen ze ook complimentjes op school, van medeleerlingen èn leerkrachten, die het op hun beurt ook weer aan hun moeder vragen om te doen/zelf toepassen bij hun kinderen (^_^). Ja ja, ons stukje Nederland aan het converteren tijdens lunchtijd!
Wat ik wel jammer vind, is dat hier zo weinig te vinden is Nederland. Maar met wat simpele dingen en leuke onverwachte vondsten kun je heel wat! Het hoeft echt niet duur te zijn. Ik ben begonnen met de siliconen cupcake vormpjes van Action, 1euro59 geloof ik, voor 12 stuks. Uitstekers voor koekjes heeft iedereen wel in huis, en er zijn tegenwoordig zulke leuke in omloop! Pas leuke bij Ikea gekocht, was een woodland-set, met een beer, vos, egel, eland, eekhoorn en slak. Van de zomer hadden ze bij Zeeman setjes met uitsteekvormpjes, die niet alleen de omtrek uitstaken, maar ook een indruk maakten. Dus de panda had oogvlekken en pootjes, de giraffe had vlekken, de koala had zo'n neusje enzo. Echt leuk voor brood!
Een jaar of 6 terug gaf een internetvriendin me een leuke tip, een sandwichcutter in de vorm van een dino. Die was op e-bay voor 7 dollar te koop, plus dan nog verzendkosten. Daar was ik helemaal geen held in, dus dat liet ik aan me voorbij gaan. Maar... nu was ik vorige week bij de Blokker, en wat lag daar? Jawel, de dino sandwich-cutter!
Kon het niet laten om te kijken of hij nog op e-bay stond, en daar vond ik hem weer, de goedkoopst voor 3,52 (gebruikt), en de duurste voor 16 dollar! Ja zeg. Ik had hem uit de 1 euro bak! Hoe bedoel je, goed gevoel?? Ben nog nooit zo blij geweest met een uitsteekvormpje :). Ga hem morgen voor het eerst gebruiken.

Maar goed, hier een paar voorbeelden van wat ze hebben gekregen de afgelopen weken:

Hardgekookt ei met ketchup (zakje staat dwars), dragon fruit (pitaya), komkommer. Het gele doosje bevat zijn medicatie. En natuurlijk een boterham.

Bolletje met speculoos, snoepkomkommertjes, druifjes, paprika en zwarte bessen. 

Rundvleessalade, komkommer, kruidnootjes, zalm/spinaziepannenkoekjes met roomkaas,
rijstcracker en een bolletje met ik weet het niet meer...

Natuurlijk heb ik wel een paar officiële bento-dingetjes, die ik via internet heb gekocht of bij swaps heb gekregen. Bijvoorbeeld 4 eiervormen (beer, konijn, auto en vis)

Sausflesjes:
Mini vorkjes en lepeltjes:
Sandwich-cutter:
Via Etsy.com is natuurlijk een hoop te krijgen (FromJapanWithLove bv.), of http://www.allthingsforsale.com/, of http://www.modes4u.com/ (zie side-bar). Heb een hele wensenlijst op All things for sale, maar eerst een poosje sparen! Die eierkoker vind ik zo leuk, waar het eigeel in een vormpje komt:
Ook het setje puzzel-uitstekertjes staat o.a. op mijn verlanglijstje.

Ben weer terug op 7 december met een give-away!

3 comments:

 1. Nooit aan gedacht dat dit ook kan!!! Super zeg.
  Kga morgen ook beginnen.Rustig aan met een beginners trommeltje.Ziet er erg mooi en gezond uit zeg.
  super!!!!!!!
  groetjes

  Sarah

  ReplyDelete
 2. Dat is leuk zeg. Maak je het dan ook al de avond van tevoren klaar? Lijkt me 's ochtends wel een hoop gedoe om dan, in ons geval drie, trommels te moeten vullen... (en dan wil ik naar het werk natuurlijk zelf ook zo'n leuke gevulde trommel mee;-)

  ReplyDelete
 3. Hardgekookte eitjes worden wel de avond tevoren gamaakt. Als ik ze in de vormpjes wil doen, leg ik ze gewoon even in heet water, daarna in een vormpje en weer in koud water. Ook de pannenkoekjes maak ik vaak de dag ervoor. De rest de dag zelf. Maar ja, ik ben er ook al om 6 uur uit, omdat de eerste (die niet meer zo'n trommel meeneemt vanwege "wat zullen mijn vrienden wel zeggen als ik met zo'n kinderachtige brooddoos aan kom zetten") al om 7 uur de deur uit gaat. Kan ik mooi even kleine omeletjes bakken of zo. Verder vergt het helemaal niet zoveel tijd hoor! Ja, als je er die super karakter-bento's gaat maken, ben je denk ik wel een poos bezig!

  ReplyDelete